divendres, 17 d’abril del 2009

Creu Coberta

El carrer Creu Coberta (Sans)

El carrer Creu Coberta segueix el traçat de l'antiga Via Morisca, es un carrer que va penetrant en els antics pobles d'Hostafrancs i de Sans. També hi havien estat exposades les despulles dels condemnats a mort fins la seva putrefacció a Creu Coberta i al Coll de la Trinitat.
Molts pocs dies abans del Nadal de l'1822 els Constitucionals, amb el pretext que als Realistes volien apoderar-se de la Verga de Montserrat, trameteren un escamot de tropa al Monestir amb l'ordre de porta la Imatge a Barcelona.
El dia dels Reis del 1823 Madona Bruna la nostre Moreneta entrà triomfalment a Barcelona. El Castell de Montjuïc disparà les canonades de rúbrica en les recepcions reials. En arribar a la porta de Sant Antoni, en un safata d'argent hom presentà les claus de la Ciutat a la Verge davallada de la magnifica carrossa dels Marquesos de Castellvell. Poques vegades la Ciutat Comtal ha tributat una recepció tan esclatant a cap Monarca. L'ajuntament i les autoritats civils i militars prengueren part corporativament en la festa. Des de la Creu Coberta fins la Catedral.

2 comentaris:

Raimunda ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Raimunda ha dit...

Avui he anat a Montserrat i he recordat el teu comentari. Ens fas aportacions curioses i inèdites.
Una abraçada
Raimunda