dimecres, 11 de febrer del 2009

ORGANYÀ

A la comarca de l'Alt Urgell hi ha aquesta vellíssima i important població. La seva església parroquial, de tres naus, amb àbsida central i una façana marcada pels segles, conserva a l'exterior la seva primitiva estructura: no es pot dir el mateix de l'interior.

Organyà té, a més, la veneració general per haver-s'hi conservat a la sagristia la joia literària de les Homilies, considerada durant molts anys el text més antic en qualsevol de les llengües peninsulars. És un manuscrit mutilat consistent en vuit fulls de pergamins de petit format. El document descobert el setembre de 1904 per l'investigador Joaquim Miret i Sans, ha fet que Organyà tingui en el món de l'erudició un renom universal.

Després d'Organyà, per Coll de Nargó seguint el riu arribarem al grau de la Garanta, enorme, estèril, imposant massís rocós dins el qual el Segre queda engorjat tot al llarg de sis quilometres.

Entre Coll de Nargó i Organyà hi ha o hi havia un pont antic, d'un sol arc, sobre el Segre. En aquest pont anomenat de l'Espia fou llançat daltabaix el cadàver del cèlebre comte d'Espanya després de ser assassinat per les seves pròpies tropes a Organyà l'any 1839 i que la història el recorda com un dels homes més sanguinari en vida, conflictiu en la mort i inquietant en la tomba.

4 comentaris:

C. Codorniu ha dit...

Que bé ho expliques! M'agrada

Carme

Sarroca ha dit...

Roser, crec que tan breument no es podia fer millor i entenedor per situar-nos ja dins l’historia del Carrer dels Petons.
Maribel

M. Teresa Alonso ha dit...

Molt ben resumit, crec que després d'aquest primer capítol d'El carrer dels petons haurem après molta història.
M. Teresa Alonso

gina ha dit...

Molt bé, Roser. M'agrada molt el que expliques, està molt ben documentat. Tot molt precís.